Bimi koken lijkt een beetje op het koken van broccoli, want deze nog vrij onbekende groente wordt ook wel aspergebroccoli genoemd. En als je de groente bekijkt, zie je ook duidelijk dat het de naaste familie van de broccoli is.
Eigenlijk is het gewoon een klein bloempje broccoli, op een erg lange steel.
De smaak? Een beetje heeft het weg van broccoli, maar ook weer een beetje de smaak van groen asperges. Een soort menggroente dus.
Een lekkere zacht groente die toch ook wel een wat zoetige smaak heeft, en die ook veel kinderen lekker zullen vinden. Misschien ook wel omdat de vorm van de groente best wel lang is, en daarom juist leuker om te eten.
En een ideale groente om bijvoorbeeld te koken of te wokken, vooral als de groente nog lekker vers is en lekker knapperig.
Maar ook een salade frist als het ware op van deze sappige en knapperige groente.
Recept bimi koken
Bimi koken lijkt op het koken van broccoli.
Ingrediënten
- 500 gram bimi
- 2 teentjes knoflook
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
- Citroensap van 1 citroen (optioneel)
Bereiding
- Begin met het schoonmaken van de bimi. Snijd de onderkant van de stelen af en spoel ze af onder koud water.
- Breng een grote pot met water aan de kook. Voeg zout toe.
- Doe de bimi in de pot zodra het water kookt. Kook de bimi ongeveer 3-5 minuten of tot ze heldergroen en net gaar zijn. Je wilt ze niet te lang koken, anders verliezen ze hun knapperigheid en kleur.
- Terwijl de bimi kookt, pel je de knoflook en hak je deze fijn.
- Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte knoflook toe en fruit deze tot het goudbruin en geurig is.
- Zodra de bimi gaar is, giet je deze af en voeg je ze direct toe aan de pan met de knoflook en olie.
- Roer alles goed door elkaar zodat de bimi bedekt is met de olie en knoflook. Breng op smaak met zout en peper.
- (Optioneel) Pers wat citroensap over de bimi vlak voor het serveren voor wat extra frisheid.
Bimi kopen
Bimi is een groente die droog en knapperig hoort te zijn, en vooral stevig moet zijn, ondanks de lange stelen. Het moet natuurlijk wel iets doorbuigen, maar tussen einde van de steel en de bloemknop moet een duidelijke boog zijn.
Het mag dus niet slap hangen, en als je in het midden van de steel beet hebt, mogen vanzelfsprekend het einde van de steel en de bloem elkaar niet raken of dichtbij komen.
Deze groente hoort knapperig uit te stralen, en de groente hoort frisgroen te zijn, iets lichter als broccoli. Doet dat het niet, koop de bimi dan niet.
Dat wil zeggen als je de groente al kunt vinden in supermarkt of groenteboer. Want de groente is nog steeds onbekend bij veel supermarkten, en alleen de beter groenteboer heeft het vaker te koop.
Overigens komt de bimi vaak uit het buitenland, want in Nederland is de teelt nog niet echt van de grond gekomen.
De bimi die bij ons te koop is, komt vaak uit Afrika, maar is wel het hele jaar door beschikbaar.
De vraag die we krijgen, maar diezelfde vraag is ook van toepassing op broccoli: “Is de groente niet meer goed als er één of een paar gele bloemetjes op de bloemknop verschijnen?”
Laten we voorop stellen dat de groente waarschijnlijk ook lichtjes geel begint te worden als er bloemetjes op verschijnen, en ja de groente kan nog steeds gegeten worden.
De bimi zal waarschijnlijk wel wat minder knapperig zijn, en zelfs de gele bloemen kun je gewoon eten.
Bimi kun je overigens het beste in de koelkast bewaren, maar niet in een afgesloten plastic zak. De groente kan dan 4 tot 7 dagen goed blijven.
Invriezen is ook mogelijk, maar vooraf wel kort blancheren.
Bimi schoonmaken
Wat je vaak ziet, is dat mensen een groot deel van de steel afsnijden, en de bloemknop met een klein steeltje eraan gaan bereiden.
Eigenlijk hoef je de bimi helemaal niet te snijden, behalve een klein stukje van het uiteinde van de steel.
Verder moet je dus de hele steel en de bloemknop zoveel mogelijk intact laten.
Hooguit als je de groente wilt wokken of roerbakken, want met wokken en roerbakken kan het handiger zijn dat je de stelen in handzame stukken in de pan doet, maar is het niet strikt noodzakelijk, laat dan de stelen lang.
Als je deze groente rauw wilt gebruiken is het natuurlijk ook leuker om ze heel te laten, maar ook daar mag je gerust een mes gebruiken voor handzame stukken.
Maar voordat je gaat snijden of bereiden, de bimi altijd goed wassen.
Bereiden
We gaan bij alle bereidingsmethoden ervan uit dat de bimi is gewassen, en een klein stukje van het uiteinde van de steel is gesneden.
Wokken of roerbakken
Bimi is een groente die je goed kunt roerbakken en wokken, maar het kan zijn dat de stelen wat harder blijven na het bakken. Daarom wordt vaak aanbevolen de stelen nog 2 tot 4 minuten te koken, de bloemknoppen hoef je dan niet te koken.
Bij het wokken en roerbakken wordt de groente vaak wel in stukken gegeten.
Ongekookte stelen hebben tijdens het wokken en roerbakken 3 tot 5 minuten. Gekookte stelen slechts een minuut.
De bloemknoppen hebben wat korter nodig, maximaal een minuut.
Stomen
Stomen is eigenlijk een vriendelijke manier om groente te koken, maart dat eigenlijk alleen goed als je een speciale stoompan hebt. De stoomtijd bedraagt bij bimi ongeveer 6 tot 8 minuten.
Heb je overigens geen stoompan, kook de groente dan gewoon.
Salade maken
Bimi kun je, na goed wassen natuurlijk, ook goed rauw eten. Je kunt de groente dan ook gebruiken in diverse salades, maar snij de stelen in dit geval wel wat kleiner.
Omdat de stelen wat harder blijven, kun je ervoor kiezen om de bloemknop rauw in de salade te doen, en de stelen eerst korte te koken gedurende 2 tot 4 minuten.
Tips
- Reken bij deze groente op 2090 tot 250 gram per persoon.
- Wil je de groente roerbakken is het handig om de bimi 2 tot 4 minuten te koken voordat je gaat roerbakken. Eventueel kun je de bloemknop eraf halen voor het koken, want deze zijn toch zachter.