Hoe gezond is paprika? En daarbij moeten we natuurlijk allereerste stellen dat een paprika weliswaar familie van de pepers is, maar geen peper is.
Bij pepers, maar dat is vooral afhankelijk van de soort en de scherpheid, kan het gezond zijn geheel anders zijn. Voor veel mensen kan het erg onverstandig zijn om scherpe pepers te eten, omdat het lichaam de scherpte helemaal niet aan kan.
Maar, zoals geschreven, een paprika is relatief mild, helemaal niet scherp, en de bovenstaande stelling slaat in geen enkel geval op de paprika.
Het is zelfs een erg gezond groente, die je rauw, gekookt, of gebakken kunt eten. Daarbij zal de groente je lichaam vaak zelfs helpen om gezond te blijven.
Maar, er zijn mensen die bij gebruik van paprika, soms rauw en soms gekookt, in grote hoeveelheden, last van de maag kunnen krijgen. Althans last van extra gasvorming of een opgeblazen gevoel. Dat is slechts een tijdelijke toestand, die in geen enkele manier slecht voor je zal zijn, alleen lastig.
En, een erg klein deel van de bevolking is zelfs allergisch tegen paprika. In dat geval kun je dus beter geen paprika eten.
Kortom, in de meeste gevallen kan het eten van paprika geen kwaad, en zal het eerder gezond zijn.
Hoe gezond is paprika?
Eigenlijk is dit een beetje een understatement. Paprika is namelijk meer dan gezond. Misschien mag je het zelfs wel een superfood noemen.
De groente is rijk aan mineralen en vezels, en het bevat bovendien meerder vitaminen. Het bevat bijvoorbeeld bijna 3 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel.
Een rode rauw paprika bevat 150 milligram vitamine C. Een rauwe oranje paprika 133 milligram, een gele 111 milligram, en een groene 70 Miligram. We spreken hier over rauwe paprika.
Een sinaasappel bevat “maar” 51 milligram vitamine C.
Zo zie je maar dat een rauw paprika veel gezonder is dan een sinaasappel.
Daarnaast bevat paprika vitamine A, E, B1, en B2.
Omdat het menselijk lichaam ook mineralen nodig heeft, moet je gezond eten. Een paprika zit vol essentiële mineralen. Bijvoorbeeld ijzer, calcium, en natrium.
Een zoete puntpaprika, die wat vorm betreft meer op een peper lijkt dan een paprika, bevat veel foliumzuur.
En, en ook niet geheel onbelangrijk, een paprika bevat geen vet.
Je kunt dus gerust stellen dat paprika heel gezond is, naarmate ze rijper zijn steeds gezonder, en ze zijn nog lekker ook.
Overigens is een groene paprika het minst rijp, wordt dan geel, oranje, en daarna rood. En naarmate ze rijper zijn worden paprika’s ook zoeter en minder bitter. Een groene kan bitter zijn, een rode paprika is het meest zoet.
Nadelen paprika
Maar er is ook wat nadeligs te vinden aan deze gezonde groente Er zijn namelijk diverse groenten, aubergine, tomaten, aardappelen, en paprika, die ontstekingen kunnen verergeren. Dat heeft er gedeeltelijk mee te maken dat deze groenten familie van de nachtschade is, en de stof solanine bevatten.
Als je daar een normale hoeveelheid van binnen krijgt is er niets aan de hand.
Maar als je er overmatig veel van eet, kan een ontsteking verergert worden, en kan het slechts zijn voor het zenuwstelsel. Dat op zich kan leiden tot stuiptrekkingen.
We schreven overigens al eerder dat teveel ook kan betekenen dat je last van een opgezwollen maag krijg, of last van extra gasvorming. En dat sommige mensen last hebben van een paprika-allergie.