IJsbergsla kweken, een verdere veredeling van de bekende sla. Veel hobbytuinders planten hem graag omdat hij bijna het hele jaar door geoogst kan worden, en ook nog lekker knapperig is als de sla vers is. Het vormt dichte en compacte koppen vol met knapperige en grote bladeren, geschikt om te snijden, of nog beter om te scheuren.
Wanneer ijsbergsla zaaien?
IJsbergsla kan van februari tot april op de vensterbank of in de kas geteeld worden. Vaak kun je bij het tuincentrum, of bij sommige supermarkten, ook kleine plantjes kopen. De sla kan in het bed worden geplant als de eerste twee bladeren zijn gevormd en er geen vorstgevaar meer is, dus bijvoorbeeld na IJsheiligen buiten in de volle grond. Vanaf half maart is een kweek in een koude bak mogelijk, die ‘s nachts wel moet worden afgedekt.
Standplaats en verzorging
IJsbergsla houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en moet in het voorjaar beschermd kunnen worden tegen een plotselinge koudegolf (beneden 10 °C).
De sla heeft losse, humusrijke en vochtige grond nodig, dus vaak schoffelen en onkruid wieden.
De plantjes kun je het beste op een afstand van 30 tot 35 centimeter van elkaar en van andere planten plaatsen. Zo kan de krop sla zich het beste ontwikkelen, en kun je mooie grote krippen ijsbergsla krijgen.
Zodra de krop sla begint te groeien, is het belangrijk dat je de planten niet meer van boven water geeft, maar alleen op de aarde giet rondom de planten.
Bescherm de planten met gewasnetten tegen ongedierte zoals slakken, bladluizen en vogels. Vooral slakken zijn gek op deze soort sla, en kleine slakjes kruipen graag tussen de bladeren. Dus goed wassen voordat je de sla gaat eten.
Oogsten
Het duurt ongeveer acht tot twaalf weken tot de oogst. Het is logisch om de sla in juli in fasen te zaaien of te planten, dan kan hij vers worden geoogst tot oktober.
Bij het oogsten kun je de hele ijsbergsla het beste net boven de grond met een scherp mes afsnijden. Doe dit niet in de warme zon, maar vroeg in de ochtend. Dan is de sla het verste en het meest knapperig.
De ijsbergsla is maximaal twee weken houdbaar in de vriezer, maar kan beter vers gegeten worden. Het is vooral knapperig als het goed gekoeld is. Voor het koken, ja deze slasoort kun je koken, worden de buitenste bladeren verwijderd.
Het kan worden bereid als sla, of gecombineerd met gebakken spek en gekookte ham. Verse ijsbergsla kun je natuurlijk ook serveren met zoete, fruitige, noten, of hartige ingrediënten.
Tips en trucs
Meststoffen hoef je niet te gebruiken als het tuinbed goed is voorbereid met compost.
Als alternatief kan brandnetelmest worden gegoten.