Site Overlay
Peterselie kweken

Peterselie kweken

Peterselie kweken kun je van zaad in de moestuin of gewoon in een stukje tuin waar nog niets staat, maat er worden ook plantjes aangeboden in bijvoorbeeld supermarkt en tuincentrum. Deze peterselieplantjes zijn al nagenoeg volgroeid, en hebben alleen een beetje water en soms een beetje voeding nodig.

Ook geschikt dus, als je bijvoorbeeld geen moestuin hebt. Want dergelijke plantje kunnen op een vensterbank met veel licht, ook prima een aanvulling zijn in de keuken.

Je kunt makkelijk wat peterselie van het plantje knippen, en als je niet te veel van het peterselieplantje knipt, zal het plantje vanzelf weer aangroeien.

Zo heb je dus een lange tijd steeds verse peterselie die je in de keuken kunt gebruiken.

Want verse peterselie is vaak wat krachtige in smaak dan de gedroogde variant. En dus hebben de meesten mensen voorkeur voor verse peterselie.

Zoals we al schreven, heeft peterselie een lichte standplaats nodig, en matig water. Eens in de maand geef je het plantje een beetje voeding. Daarvoor kun je in het tuincentrum speciale voeding kopen voor kruiden. Dit is niet strikt noodzakelijk, maar het helpt het plantje nieuwe stelen en bladeren te vormen, waardoor je vaker wat peterselie van het plantje kunt knippen.

Vanzelfsprekend kun je dergelijke plantje ook direct in de moestuin planten, want ook hier scheelt het de tijd die zaad nodig zou hebben om tot een grote sterke peterselieplant te worden.

We zullen verder de kant-en- klare peterselieplantjes niet meer benoemen, en ons helemaal richten op het kweken van peterselie aan de hand van zaad.

Daar moeten we overigens wel verschil maken tussen de verschillende soorten, want grofweg is er platte peterselie, en gekrulde peterselie. De plantjes die verkocht worden zijn vaak de gekrulde variant.

Er zit weinig tot geen verschil in het opkweken van beide varianten, en eigenlijk ook niet als je een plantje koopt.

Wanneer peterselie zaaien?

Peterselie zaaien doe je bij voorkeur in de maanden februari tot en met mei. Februari in de koude bak, daarna in de volle grond.

Als je het zaad gefaseerd zaait, heb je de hele zomer en najaar mooie peterselie tot je beschikking. En als je de plantjes tegen de winter uit de moestuin haalt en in een pot op de vensterbank zet, kun je ook in de winter van verse peterselie genieten.

Bij lage temperaturen kan het zaad erg langzaam en moeizaam kiemen, en dat kan soms wel tot 5 weken duren. Bij hogere temperaturen, zeg maar in de maanden april en mei, zal het zaad vrij snel kiemen. Dan zie je na 1,5 tot 2 weken de eerste jonge plantje verschijnen.

Peterseliezaad kun je op een diepte van ongeveer 1,5 centimeter zaaien.

Natuurlijk kun je peterseliezaad ook in een potje of een bakje zaaien. De plantjes, tenminste als je niet te veel zaad in het potje stopt, hoeven dan niet verspeend te worden, en daardoor heb je iets eerder een plantje waarvan je kunt oogsten.

Pas als het plantje enigszins volgroeid is, plaats je het plantje zonder pot in de moestuin, of op de vensterbank in huis.

Wanneer verspenen?

In de maanden eind april tot en met de eerste helft van juli, afhankelijk van de zaaitijd, kunnen de jonge plantje verspeend worden.

Dit doe je bij voorkeur niet als de zon vol schijnt en het buiten warm weer is. Bij voorkeur dus als de zon weg is, tegen de avond.

De plantjes met een kleine drietand, of een keukenvork voorzichtig uit de grond loswrikken. Gebruik geen schepje omdat je dan kans op beschadigingen van de wortels hebt. Maak de grond vooraf goed vochtig, dan gaat het makkelijker en heb je minder kans op beschadigingen van de wortels.

Plaats de jonge plantje op een afstand van ongeveer 30 tot 40 centimeter van elkaar en andere planten, zodat de peterselie de ruimte krijgt om te groeien.

Welke standplaats?

Peterselie uitplanten doe je het beste op een wat vochtige en niet te warme standplaats. Halfschaduw of lichtschaduw is het beste, en regelmatig van een beetje water voorzien.

In de moestuin, mits de grond in het vroege voorjaar voorzien is van voeding, hoeft er eigenlijk in de rest van het jaar geen voeding worden gegeven.

Voeding en snoeien

Plantjes in pot hebben wat eerder extra voeding nodig, in de moestuin als de grond een goede voorbereiding heeft genoten is dat minder nodig, hoewel je natuurlijk altijd wat extra voeding mag geven.

Schadelijke dieren en ziekten

Helaas kan het bij peterselie af en toe helemaal fout gaan, en soms ook met schadelijke insecten die je niet zou verwachten. Bijvoorbeeld de wortelvlieg kan niet alle wortelen voorzien van haar larven, maar ook de wortels van peterselie.

Tegen deze aaltjes zijn diverse middelen in de handel, maar begin met het nooit twee jaren achter elkaar op dezelfde plek verbouwen van wortelen, winterpeen, pastinaak, of peterselie. Dat is vaak toch al roofbouw voor de grond, en maakte de grond vatbaar voor de wortelvlieg.

Je kunt het overigens herkennen aan het plotseling verwelken van de peterselie, bladstengels vallen van de plant, en als je naar de wortels kijkt zie je dan vraatschade, of zelfs plekken die al beginnen te rotten. Haal de plantjes met deze schade direct weg, misschien overleeft de rest van de peterselie.

Eventueel een middel in de handel kopen om dé wortelvlieg te bestrijden.

Wat ook kan helpen, en dat is ook van toepassing bij pastinaak, wortelen, of winterpeen, is combinatieteelt met uien. Dat wil zeggen rondom de plantje uien poten, of een rij wortel en daarnaast een rij uien. Wortelvlieg zal de uiengeur namelijk uit de weg gaan.

Peterselie oogsten

Peterselie kun je eigenlijk vanaf het moment dat de bladstengels volgroeid zijn, de rest van het groeiseizoen oogsten. Door niet te veel van het plantje te halen, zul je zien dat de peterselieplant zich in de komende weken weer zal herstellen.

Zo kun je over een paar weken weer nieuwe bladstengels van de plant halen. Heb je wat meer plantje peterselie, kun je steeds oogsten van andere planten.

Natuurlijk kun je de peterselie ook allemaal oogsten, bijvoorbeeld om in te vriezen, dit doe je dan in de maanden juni tot en met december.

Peterselie kan goed tegen de koude, maar zal strenge vorst niet goed overleven. Dus voor de winterinval de peterselie het beste helemaal oogsten, of de planten in potjes op de vensterbank zetten.

Tips

Peterselie kun je het beste diep oogsten. Daarmee bedoelen we de stengel zo laag mogelijk bij de grond afknippen of afsnijden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".