Site Overlay
spruitjes bereiden

Spruitjes koken en anders bereiden

Spruitjes koken is de meest gebruikte bereidingsmethode. Maar er is meer dan de gekookte spruiten eten met gekookte aardappelen en een stukje vlees. De groente is veel veelzijdiger dan iedereen denkt, en dan kun je heel lekker eten met een groente die eigenlijk gewoon een koolsoort is.

Ja, het zo zeggen gaat misschien wat ver, maar het klopt feitelijk wel. Spruitkool, de plant waaraan de spruitjes groeien, is familie van bijvoorbeeld witte kool en Savooie kool, ook wel groene kool genoemd.

Het is een groente waarvan we inmiddels weten dat het bijzonder gezond is, zeg maar een soort superfood. En vooral in het buitenland worden de spruiten op een geheel andere manier gegeten.

En dat is inmiddels ook aan het doorbreken in de Nederlandse keuken.

Maar het blijft natuurlijk een wintergroente, althans vers. Tegenwoordig kun je wel ingevroren spruiten kopen. En dat smaakt ook in de zomer best wel lekker.

Overigens hebben we zelf een keer de spruiten uit glazen pot geprobeerd, en zo zullen ze er ongetwijfeld ook in blik te kop zijn, maar dat kan onze waardering toch niet echt krijgen. Er zit een spruitjessmaak aan, maar vers is de groente vele malen lekkerder.

Spruitjes koken

Spruitjes koken

Porties: 4
Voorbereiding: 20 minutes
Kooktijd: 12 minutes
Total Time: 32 minutes

Meer dan de helft van alle spruiten in Nederland, worden gewoon gekookt.

Ingrediënten

  • 1 Kilo Spruitjes
  • Zout
  • Water

Bereiding

    1. Maak de spruitjes schoon, vul een pan met ruim water en breng dit aan de kook.
    2. Doe de spruiten in het water en kook de groente gedurende 8 tot 12 minuten.
    3. Prik er in met een vork. Laat de spruit makkelijk los, dan zijn de spruitjes gaar. Anders nog een paar minuten laten koken.
Voedignswaarde
Porties 4 Portiegrootte 180 gram
Hoeveelheid per portieCalorieën 37Totaal vet 0,5gCholesterol 0mgKoolhydraten 4,2gVezels 4gSuiker 4gEiwit 3,8g

Spruitjes kopen

Verse spruitjes zijn verkrijgbaar van oktober tot en met maart, een echte wintergroente dus. Meestal komen de spruiten uit Nederland, maar ook in onze buurlanden wordt de groente verbouwd.

Het is een groente die lekkerder is als de vorst over de planten is geweest, maar dat kun je tegenwoordig natuurlijk met al die groente uit koelhuizen niet meer proven. Je weet immers niet of de groente na de vorst geoogst is of voor de tijd.

De spruiten moeten vanzelfsprekend stevig en groen zijn. Een beetje verkleurd buitenste blad is niet erg, wat normaliter wordt dat er toch afgehaald.

Ruiken de spruiten overmatig naar kool, dan zijn er één of meerdere spruiten aan het rotten.

In de supermarkt zie je vaak spruiten in een netje, dat is een prima methode, en soms in plastic. Als je thuis komt moet je de spruiten meteen uit het plastic halen en droog deppen. Want in plastic gaat de groente snel zweten, wordt dus vochtig, en kan snel gaan rotten.

In de koelkast is een netje spruiten ongeveer drie dagen houdbaar, maar de groente kan in de diepvries vele maanden bewaard worden.

Spruitjes schoonmaken

Aan de onderkant van de spruitjes, de kant waarmee de spruiten aan de plant hebben gezeten, moet je een stukje afsnijden.

Dan raden we altijd aan om één of twee blaadjes van de spruiten af te halen. Dat rol je met je vinger gewoon af, en kun er dan zo afhalen.

Grote spruiten, maar beter is het om kleinere spruiten te kopen, kun je eventueel doormidden snijden.

Bereiden

Spruitjes koken is de nummer één bereidingsmethode, maar er zijn meer mogelijkheden.

Spruites uit de oven

Gegratineerde spruitjes in verschillende versie, is toch wel het meest geliefde gerecht uit de oven.

De ovenschotel met spruiten kun je in tal van variaties maken, met of zonder vlees, en met of zonder kaas.

Spruitjes bakken, of wokken

De meest bekende combinatie met deze groente dat is toch wel spruitjes met spek wokken of bakken. Of roerbakken natuurlijk.

Maar er zijn natuurlijk meerdere combinaties mogelijk, dat ligt voornamelijk aan je eigen smaak.

Je kunt eventueel de spruiten een paar minuten koken om ze zachter te krijgen, zeg maar 2 of 3 minuten blancheren.

Spruitjesstamppot

In een stamppotland als Nederland mag natuurlijk de spruitjesstamppot niet missen.

  1. Schil 1 kilo aardappelen en maak 1 kilo spruitjes schoon.
  2. Maak van de aardappelen aardappelpuree, en kook de spruiten in 5 tot 7 minuten.
  3. Bak ondertussen 150 gram spekjes.
  4. Giet de spruiten af en stamp deze door de aardappelpuree, en meng de gebakken spekjes erdoor. Naar smaak nog wat nootmuskaat, zout, en peper.

Spruitjes stoven

Door het stoven wordt de groente wat zachter en malser dan bij bijvoorbeeld koken. Het kan dus een methode zijn als je de soms wat hardere spruiten niet echt lekker kunt vinden.

Salade maken

Spruitjes in een salade kan zowel gekookt als rauw. De smaak past zowel bij een pittige salade als bij een zoete salade of fruitsalade.

Tips en tricks

  1. Bij het koken kun je wat melk aan het water toevoegen. Dit zou de geur van de spruiten teniet doen, maar ook de typische geur die niet iedereen kan waarderen.
  2. Je kunt tijdens het koken ook een theelepel suiker toevoegen, om de smaak wat te verzachten. Vooral kinderen vinden dit heerlijk.
  3. Snij met een mesje een kruis in de stronk van alle spruiten, die zijn dan bij het koken eerder gaar.
  4. Echt lekker is het toevoegen van een eetlepel kerriepoeder tijdens het koken, gewoon in het water doen. Geen vieze koollucht meer.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Skip to Recipe