Site Overlay
Taugé bereiden

Taugé bereiden

Taugé bereiden, in België ook wel sojascheuten genoemd, is niet zo heel erg moeilijk. Het zijn eigenlijk mungbonen die net ontkiemd zijn, en je ziet de bonen vaak ook nog aan de spruit hangen.

Een knapperige groente met een frisse smaak, en een erg populair ingrediënt in veel Oosterse gerechten. En natuurlijk wordt het steeds vaker in andere gerechten gebruikt.

En taugé is erg gezond. Het bevat belangrijke mineralen zoals koper, fosfor, en ijzer. En het bevat veel vitamine B en vitamine C.

Een groente die dus niet alleen als mungbonen gegeten kan worden, maar ook als de knapperige spruiten na het ontkiemen.

Heb je verse mungbonen, dan kun je overigens deze groente ook zelf maken.

Voedingswaarde

Hoeveel taugë je per persoon moet gebruiken hangt erg af van het recept. De groente wordt alleen als ingrediënt gebruikt, niet als aparte groente.

100 Gram bevat:

Energie 75 Kcal
Vet 2,5 gram, waarvan verzadigd 0,8 gram
Koolhydraten 4,5 gram, waarvan 0 gram suikers
Vezels 3,5 gram
Eiwit 7,0 gram
Zout 0 gram

Taugé kopen

Taugé wordt meestal verkocht in plastic bakjes met daarover nog een keer plastic vershoudfolie. Misschien een rare naam voor een folie dat eigenlijk helemaal niet goed is voor verse groenten.

Ja, het zorgt ervoor dat het vers blijft. Maar het zorgt er ook voor dat groente gaat zweten. En het vocht zorgt er dan ook weer voor dat het sneller gaat rotten.

Dus als je thuis komt met op een deze manier ingepakte taugé, dan haal je het vershoudfolie eraf.

Daarnaast moet het natuurlijk er vers uitzien, en knapperig zijn. En vanzelfsprekend mogen er geen zwarte of bruine stukjes te zien zijn.

Taugé schoonmaken

Normaal hoef je verse taugé niet schoon te maken, maar als het wat langer in de koelkast heeft gestaan kun je het beter even goed bekijken en minder mooie spruiten verwijderen.

Was de taugé en laat het even goed uitlekken voordat je het gaat bereiden.

Is de groente nog goed maar een beetje slap? Dan is er een hele simpele truc om het wat op te peppen.

Doe koud water in een kom of schaal en doe daar ijsblokjes in. Doe de taugé in de kom of schaal en zet dit een uurtje in de koelkast. Na het uurtje wachten uit het ijswater halen en je zult zien dat het er een stuk knapperiger uitkomt.

Bereiden

Taugé kun je op meer manier klaarmaken als je misschien vooraf zou denken, maar het meest gebruikt is natuurlijk wokken of roerbakken

Taugé wokken of roerbakken

En dat is meteen ook de meest makkelijke manier. De gewassen taugé kun je zo toevoegen aan het wokgerecht dat je wilt maken, maar omdat de groente natuurlijk jong is en vrij breekbaar, kun je taugé beter aan het einde van de baktijd toevoegen. Het blijft dan knapperiger.

Dus pas de laatste 1 of 2 minuten toevoegen tijdens wokken of roerbakken.

Taugé in de soep

Naast het feit dat er inderdaad een taugésoep bestaat, kun je de groente aan diverse andere soepen toevoegen. Het meest bekend is overigens wel de Chinese tomatensoep, en zo zijn er tal van soepsoorten waaraan in de laatste minuten wat verse en knapperige taugé wordt toegevoegd.

Ook hier dus 1 of 2 minuten voordat je de soep van het vuur haalt pas toevoegen.

Taugé koken

Taugé kun je ook koken.

  1. Daarvoor de groente wassen.
  2. Water aan de kook brengen.
  3. De groente voorzichtig aan het kokende water toevoegen en een halve tot een hele minuut laten koken. Daarna meteen afgieten en eventueel even afspoelen met koud kraanwater zodat het kookproces stopt.

Misschien geen bereidingsmethode die vaak gebruikt wordt, maar gekookt smaakt het prima bij nasi goreng en gebakken aardappelen.

In de magnetron kook je de groente overigens in 2 tot 3 minuten. En stomen kan natuurlijk ook, dan heb je 3 tot 5 minuten nodig.

Rauw gebruiken

Vaak wordt gezegd dat je taugé niet rauw kunt eten, maar dat is absoluut niet waar.

Gebruik het gewassen in een salade, of doe het over de gado gado. Je kunt het voor een salade ook even kort koken.

Tips en tricks

  1. Je leest vaak de tip dat je taugé in de groentelade kunt bewaren, maar wij adviseren liever omn het uit eventueel vershoudfolie te halen, en het op de onderste plank in de koelkast te bewaren. Dan heb je de minste kans op natte en rotte plekken. Houdbaar gedurende een dag of drie.
  2. De groente kun je ook invriezen, je moet het dan wel even kort blancheren.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".